top of page

Kriptovaluták

Kriptovaluták Vétele és Eladása

Mi az a kriptovaluta?

A kriptovaluta egy decentralizált, vagyis központosítatlan, digitális eszköz, amely a blokklánc technológián alapul. A legnépszerűbb változatai, a Bitcoin és az Ethereum már talán néhányszor szembe jött veled, de ezen eszközökön túl már több mint 19 000 különböző kriptovaluta van forgalomban. Decentralizált jellegük miatt az amerikai dollárral vagy az euróval ellentétben nem rendelkeznek központi hatósággal, amely felügyelné a kriptovaluták értékét, ehelyett ezen feladat a felhasználók között oszlik el. Tehát a kriptovaluták esetén nincsen bank, vagy fölösleges harmadik fél közted és a kriptod között. A kriptovalutát használhatod hagyományos áruk és szolgáltatások vásárlására, bár a legtöbben úgy gondolnak ezen digitális eszközökre, mint egy potenciális befektetési lehetőségre. Ugyan a kriptopénz egy innovatív és rendkívül izgalmas eszközosztály, a vele való kereskedelem komoly kockázatokat rejt magába, így mielőtt még belevágnál, mindenképpen érdemes felelősségteljesen eljárnod, és alaposan megismerned a tevékenységgel kapcsolatos minden fontos információt.

A Bitcoin volt az első kriptopénz, amelyet Satoshi Nakamoto a “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System" című tanulmányában mutatott be.akamoto a projektet "a bizalom helyett kriptográfiai bizonyításon alapuló, elektronikus fizetési rendszerként" írta le. Ezen kriptográfiai “bizonyíték” a tranzakciók formájában jelenik meg, amelyek a blokkláncon vannak rögzítve.

Bitcoin

Mi az a Blokklánc?

Ha a kriptovalutákról beszélünk, mindenképpen kell pár szót ejteni a blokkláncról is. A blokklánc leegyszerűsítve egy nyílt, elosztott főkönyv, amely “blokkokban”, majd pedig láncként egymáshoz kapcsolódva rögzíti a tranzakciókat. Képzelj csak el egy könyvet, amelybe minden nap felírod, hogy mennyi pénzt költöttél: itt minden egyes oldal egy blokkot testesít meg, az egész könyv pedig maga a blokklánc. A blokkláncnak köszönhetően mindenki, aki kriptovalutával kereskedik, rendelkezik egy saját példánnyal ebből a könyvből annak érdekében, hogy egy egységes tranzakciós nyilvántartással nyomon tudja követni a pénzmozgásokat. Minden egyes új tranzakció, amint az megtörténik, naplózásra kerül, és a blokklánc minden példánya egyszerre frissül az új információkkal. Ennek következtében minden nyilvántartás azonos, pontos és naprakész marad.Természetesen nem kell teljesen megértened a blokklánc működését ahhoz, hogy használd. Végül is, az internet felépítését sem értjük, mégsem tudjuk már elképzelni nélküle az életet.

Mi az a kriptovaluta bányászat?

Most, hogy egy kicsit jobban megismerted az alapokat, ideje rátérnünk a kriptovaluták előállításának, a bányászatnak a rejtelmeire. A Kriptovaluta bányászat az a folyamat, amely során új coinok kerülnek forgalomba. Ez egyben a tranzakciók megerősítésének módja, valamint a blokklánc karbantartásának és fejlesztésének kritikus eleme. Mivel világszerte több felhasználó osztozik a tevékenység végbemenetelén, a bányászat megerősíti a bitcoin decentralizált mivoltát. A BTC tranzakciók a blokkláncon tárolódnak, a blokkba rendezésük pedig bonyolult számítási műveletek megoldásával, az úgynevezett hasheléssel megy végbe. A Kriptovaluta bányászok dolga, hogy ellenőrizzék és érvényesítsék a tranzakciókat, amiért cserébe blokkjutalomban részesülnek. Ehhez nincs másra szükségük, mint egy nagy teljesítményű, bányászatra alkalmas számítógépre, vagy kisebb bányászkapacitást igénylő coinok esetében egy játékosok által is használt videókártyára. Egy teljes blokk kibányászása ma már csak a bányászfarmoknak sikerül, így a kezdők általában úgynevezett pool-okba csatlakoznak, ahol arányosan oszlik meg a nyereség. A bányászat megtérülésének kiszámításához több kalkulátor is megtalálható az interneten, a legfontosabb tényező azonban továbbra is a villanyáram díja. A Kriptovaluta ellenesek éppen ezért többször hivatkoznak a kriptovaluták magas energiaigényére, még akkor is, ha a bányagépek működtetése manapság már többnyire megújuló energiával zajlik.

Scattered Coins

Használatos szavakkal

Kriptovaluta és a hozzá tartozó kifejezések, szlengek szótára.  

Aktuális Kriptovaluta Árfolyamok

bottom of page